Wat zijn persoonsgegevens?

17 april 2015 Shares

Home Featured Wat zijn persoonsgegevens?

Door Brantjes Data-Vernietiging/ 17 april 2015 Shares

Wat zijn persoonsgegevens?

Verschillende soorten persoonsgegevens

Persoonsgegevens zeggen iets over een bepaald persoon. Bijvoorbeeld de naam, geboortedatum, geslacht of huwelijkse staat. Het zijn persoonlijke gegevens van een bepaalde individu. En deze persoonsgegevens zijn onder te verdelen in drie categorie├źn.

Directe persoonsgegevens

Naam, adresgegevens en geslacht. Dit zijn persoonsgegevens die duidelijke informatie geven over een bepaald persoon. Het betreft feitelijke informatie.

Algemene persoonsgegevens of indirecte persoonsgegevens

Niet alle persoonsgegevens zijn zo direct als bijvoorbeeld naam en leeftijd. Sommige gegevens vertellen indirect iets over een bepaalde persoon. Bijvoorbeeld het type woning waarin een persoon woont. De waarde van een woning vertelt iets over het inkomen van deze persoon. Pas wanneer een bepaald gegeven te herleiden is tot een bepaald persoon is er pas sprake van een ‘persoonsgegeven’.

Bijzondere persoonsgegevens

Elk individu kenmerkt zich door eigen persoonsgegevens. Maar hier zitten ook bijzondere specifieke gegevens bij, bijvoorbeeld:

  • godsdienst;
  • gezondheid;
  • politieke voorkeur;
  • strafrechtelijk verleden.

Persoonsgegevens zeggen veel over een bepaald persoon. Als andere mensen, bedrijven of instanties slordig omgaan met persoonsgegevens kan dit een enorme inbreuk vormen op de privacy.

Ontdek wat organisaties over u weten

De online Privacy Inzage Machine (kortweg PIM) geeft u inzicht over welke persoonsgegevens verschillende bedrijven beschikken.

Lees meer over persoonsgegevens en personeelsdossier.

Reactie op “Wat zijn persoonsgegevens?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *