Bescherm uw Persoonsgegevens en Voorkom een Datalek

1 december 2023 Shares

Home Vertrouwelijk papier Bescherm uw Persoonsgegevens en Voorkom een Datalek

Door Brantjes Data-Vernietiging/ 1 december 2023 Shares

Bescherm uw Persoonsgegevens en Voorkom een Datalek

De kans is zeer groot dat uw persoonsgegevens eens of meerdere keren zijn gelekt, zegt Autoriteit Persoonsgegevens in haar Datalekkenrapportage van 2022. In Nederland zijn vorig jaar ruim 21.000 meldingen gemaakt van een datalek. De noodzaak om persoonsgegevens te beschermen wordt steeds urgenter.

Datalekken kunnen ernstige gevolgen hebben voor slachtoffers. Zoals financiële gevolgen, reputatieschade of psychische klachten.

Hier zijn enkele tips om uw persoonsgegevens te beschermen en de kans op een datalek te minimaliseren:

  1. Veilige Vernietiging van Gegevensdragers: Kies voor gecertificeerde vernietiging van oude gegevensdragers, zoals harde schijven, USB-sticks, of oude administratie. Dit helpt voorkomen dat verouderde informatie in verkeerde handen terechtkomt.
  2. Sterke Wachtwoorden en Regelmatige Wijzigingen: Gebruik voor elke online account een uniek wachtwoord en verander deze regelmatig. Dit voorkomt dat een inbreuk op één account de beveiliging van al uw accounts in gevaar brengt.
  3. 2-Factor Authenticatie: Wanneer beschikbaar, maak gebruik van 2-factor authenticatie om een extra beveiligingslaag toe te voegen aan uw online accounts.
  4. Veilige Kopie van Identiteitsbewijs: Gebruik de KopieID-app van de Rijksoverheid om op een veilige manier kopieën van uw identiteitsbewijs te maken, waardoor het risico op identiteitsfraude wordt verminderd.
  5. Behoud Controle over Uw Gegevens: Wees proactief in het beheren van uw privacy. Controleer regelmatig uw privacyinstellingen op sociale media en andere online platforms.
  6. Privacyrechten Uitoefenen: Maak gebruik van uw privacyrechten door organisaties te vragen om verwijdering van uw persoonsgegevens als dat nodig is.

Zowel online als offline kunnen datalekken voorkomen. Het verlies of de diefstal van papieren of elektronische gegevensdragers blijft een van de meest genoemde veroorzakers van een datalek. Kwijtgeraakte poststukken met persoonsgegevens vormen veruit de meest voorkomende oorzaak van een datalek.

Meldplicht Datalekken AP
Bron: Jaarrapportage meldplicht datalekken 2022 (Autoriteit Persoonsgegevens)

Bescherm de data op uw datadragers en kies voor CA+ gecertificeerde vernietiging wanneer een bepaalde gegevensdrager niet langer nodig is, zoals oude administratie, USB-stick of harde schijf. Bekijk meer informatie over archiefvernietiging.

Meer informatie en details zijn te vinden in het Datalekkenrapport van 2022 van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *