Hoe persoonlijk papier veilig weggooien voor particulieren?

1 januari 2024 Shares

Home Vertrouwelijk papier Hoe persoonlijk papier veilig weggooien voor particulieren?

Door Brantjes Data-Vernietiging/ 1 januari 2024 Shares

Hoe persoonlijk papier veilig weggooien voor particulieren?

Wat doen met uw oude privacy gevoelige documenten?

Heeft u als particulier vertrouwelijk papier waar u eenmalig van af wilt? Bijvoorbeeld een verhuisdoos, krat, boodschappentas of vuilniszak vol vertrouwelijke privé papieren? Wat is dan de beste, veiligste en snelste methode om deze belangrijke documenten weg te gooien? Want u wilt niet dat iemand anders in uw privacy gevoelige documenten gaat rondneuzen.

Korte antwoord: Laat uw documenten CA+ gecertificeerd vernietigen bij een papiervernietigingsbedrijf bij u in de buurt. Heeft u hele kleine hoeveelheden? Kies dan voor een krachtige papierversnipperaar met veiligheidsklasse P-3 of P-4.

Uw archiefpapier 100% vertrouwd vernietigd door Brantjes

papiervernietiging-dataloods-tamara

Offerte aanvragen
Vrijblijvende prijsinformatie en specialistisch advies


“Ik heb alleen maar pluspunten: Snel, adequaat en professioneel.”
– Mevr. van der Linden
Wij adviseren om uw papier te laten vernietigen door een CA+ gecertificeerd papiervernietigingsbedrijf

Bij een papiervernietigingsbedrijf kunt u elke hoeveelheid vertrouwelijk papier snel, veilig en eenmalig laten versnipperen. Dit kost u weinig tijd omdat u het papier niet zelf hoeft te versnipperen. U levert het materiaal in en het bedrijf zorgt voor de papiervernietiging.

Let op dat het bedrijf erkend is met de CA+ certificering. Deze certificeringsregeling staat garant voor 100% vertrouwelijke vernietiging van vertrouwelijk materiaal. Het bedrijf wordt jaarlijks onafhankelijk geaudit, waarbij het vernietigingsproces gecontroleerd en dient te voldoen aan strikte richtlijnen van de certificeringsregeling.

Kosten besparen

Het inhuren van een papiervernietigingsbedrijf lijkt duur. Maar u kunt de kosten reduceren door na te gaan of het mogelijk is om het papier op eigen gelegenheid aan te leveren bij het bedrijf. U bespaart zo transportkosten. Bij Brantjes Data-Vernietiging in Nieuw-Vennep kunt u op werkdagen uw materiaal aanleveren, zonder afspraak.

Een andere tip om kosten te besparen is om uw vertrouwelijke papieren schoon aan te leveren bij het vernietigingsbedrijf.

Met schoon papier wordt bedoeld dat de documenten vrij zijn van plastic mapjes, ordners, hangmappen en andere verontreinigingen. Schoon archiefpapier zorgt ervoor dat na papiervernietiging het materiaal duurzaam kan worden gerecycled door de tissue industrie.

Wat kunt u zoal laten vernietigen?

U kunt papieren in boodschappentassen, verhuisdozen, archiefdozen of een hele auto vol met belangrijke papieren in één keer laten vernietigen. Dat mag in ordners of mapjes, maar beter is het om losbladig papier aan te leveren. Lees hier hoe papiervernietiging in zijn werking gaat.

oude-administratie-papieren-in-boodschappentas

Zelf versnipperen of laten versnipperen?

U kunt uw papier ook zelf vernietigen met een papierversnipperaar met een minimale vernietigingsklasse van P-3 of hoger. Maar heeft u veel papier dat u wilt vernietigen? Dan loont het meer om een CA+ gecertificeerd vernietigingsbedrijf in te schakelen.

Zowel particulieren en bedrijven kunnen gebruik maken van deze dienstverlening.

Bekijk Papier vernietigen
Lees meer informatie over gecertificeerde papier vernietiging


Welke bewaartermijn geldt er voor uw privé administratie?

vertrouwelijk-papier-oude-administratie-particulier

De meeste mensen houden privé een papieren of digitale administratie bij. Maar u bent als particulier niet wettelijk verplicht om dit te doen. Het is wel raadzaam om een privé boekhouding bij te houden, omdat de Belastingdienst tot maximaal 5 jaar een naheffing of aanslag kan indienen. Dit wordt een naheffingsaanslag of navorderingsaanslag genoemd.

Alleen als u een administratie bijhoudt kunt u controleren of het klopt dat de Belastingdienst deze naheffing vordert. Het is dus voor uw eigen bestwil om een financiële administratie bij te houden van 5 jaar.

De bewaarplicht van uw privé boekhouding is dus in feite 5 jaar. Na deze 5 jaar kan de Belastingdienst geen naheffing meer vorderen. En deze papieren, zoals jaaropgaven en loonstroken, kunt u dan gerust wegdoen.

Download tip: Bewaartermijnen overzicht »

Voor alle overige documenten in uw administratie dient u zelf te bepalen voor hoe lang u het wilt bewaren. Een verzekeringspolis kunt u na een jaar wegdoen, omdat deze elk jaar wordt vernieuwd. Maar een getuigschrift, zoals een schooldiploma, dient u voor altijd te bewaren. Omdat dit soort documenten niet (eenvoudig) vervangbaar zijn.

Nadat u uw persoonlijk archief heeft opgeschoond heeft u een stapel oude papieren. Zoals oude overeenkomsten, formulieren, belastingpapieren, rekeningen en facturen, medische gegevens, verzekeringspapieren, autopapieren, aankoopbonnen, bankgegevens en andere privacy gevoelige informatie zoals dagboeken en persoonlijke brieven.


Hoe vertrouwelijk papier onleesbaar maken en vernietigen

U wilt snel, veilig en zo goedkoop mogelijk van uw berg oude privé papieren af. Wat is hiervoor de beste methoden? Wij adviseren om een papierversnipperaar te gebruiken of uw papieren te laten vernietigen door een gecertificeerd papiervernietigingsbedrijf.

1) Papieren versnipperen met een papierversnipperaar

hsm-shredstar-x10-papierversnipperaar

De kans is groot dat u er thuis al eentje heeft staan: een papiervernietiger. Maar is uw shredder hier wel voor geschikt en dus betrouwbaar genoeg? Maakt uw shredder stroken of snippers van het papier? Dit is namelijk een zeer belangrijk verschil.

Vertrouwelijk privé papier wordt pas deugdelijk vernietigd als het papier met cross-cut messen wordt versnipperd. Lange stroken zijn niet voldoende, omdat informatie nog goed leesbaar is en het document vrij eenvoudig is te reconstrueren.

Een goede papiervernietiger versnippert het papier volgens veiligheidsklasse P-3 of hoger. Wilt u dus een papierversnipperaar kopen, let dan altijd op deze vernietigingsklasse.

Voor een uitgebreid advies over papierversnipperaars leest u hier onze koopgids.Of bekijk direct voor vertrouwelijke papiervernietiging:

Bekijk de beste papierversnipperaars
Top 10 lijst met de beste papierversnipperaars


2) Papier laten vernietigen door een bedrijf

Een cross-cut papierversnipperaar is handig om een stapeltje papieren mee te versnipperen en is dus effectief tot een zekere hoogte. Als u veel verhuisdozen, kratten of boodschappentassen vol met vertrouwelijk papier heeft om te vernietigen, dan gaat het veel tijd kosten om zelf alle documenten stuk voor stuk mee te versnipperen met een shredder.

vertrouwelijk-papier-schuiven-in-papiervernietiger-brantjes

Hoe lang dit duurt hangt af van de hoeveelheid aan papier en het soort papierversnipperaar. Een shredder moet namelijk afkoelen na een bepaalde tijd te hebben versnipperd. En het apparaat kan maar een bepaald aantal vellen papier tegelijk vernietigen.

Een doorsnee papiershredder is meer geschikt voor het versnipperen van kleinere hoeveelheden dagelijks vertrouwelijk papier. Maar voor het verwerken van grotere hoeveelheden archiefpapier na een archiefopruiming is een shredder minder geschikt.

Zoekt u naar een efficiënte manier om papier te vernietigen? Schakel dan een CA+ gecertificeerd bedrijf in die gespecialiseerd is in papier- en datavernietiging. U kunt dan al uw papieren in een keer laten vernietigen. U geeft u uw te vernietigen documenten af en het bedrijf doet de rest voor u. Bij sommige bedrijven kunt het uw materiaal ook op eigen gelegenheid aanleveren.

Bekijk Papier vernietigen
Lees meer informatie over gecertificeerde papier vernietiging


3) Papier in de oud papiercontainer gooien

vertrouwelijk-papier-bij-oud-papier-loods

Een gratis manier om van uw papieren af te komen is de openbare oud papiercontainer. Maar hiermee loopt u wel een risico. De kans bestaat dat uw papieren in handen kunnen komen van derden, met alle gevolgen van dien.

U kunt uw papieren werpen in de algemene oud papierbak, of u kunt naar de gemeentewerf rijden om uw oudpapier in te leveren.

Ons advies is om hier eigenlijk niet voor te kiezen. Het risico is simpelweg te groot dat uw persoonlijke informatie in verkeerde handen valt. Een kwaadwillende heeft al aan één document genoeg om fraude te plegen met uw persoonsgegevens.

Bescherm dus uw privacy en dat van anderen en kies voor deugdelijke papiervernietiging.


4) Papier verbranden in de openhaard of barbecue?

Heeft u een paar vellen confidentieel papier die u onleesbaar wilt maken. Dan kunt u natuurlijk ook het papier gebruiken om uw open haard of barbecue mee aan te steken.

Het is echter geen milieuvriendelijke oplossing vanwege de rook en is tevens verboden. Daarbij is het grondstofvernietiging omdat het papier niet meer kan worden gerecycled.


5) Papier weken in water of vloeistof?

Als laatste kunt u uw papieren laten weken in een emmer met water. Sommige mensen gieten hier chemicaliën bij om het papier goed op te laten lossen. Deze methode kunt u gebruiken voor het onleesbaar maken van enkele papieren.

documenten-oplossen-in-water-vernietigen

Maar ook hier geldt, dit is geen milieuvriendelijke methode. En efficiënt is het niet. Zeker als u veel persoonlijke administratie wilt vernietigen. Daarom raden we deze methode af.


Hoeveelheid papier besparen door digitaliseren

Voorkom dat u dweilt met de kraan open. U kunt het probleem ook oplossen of verkleinen door de bron van het probleem aan te pakken. Want wat is de oorzaak dat u zoveel papier in huis heeft? Dat is hoofdzakelijk papieren post waarop privacy gevoelige gegevens staan, zoals uw naam, adres of bankgegevens.

Bij veel bedrijven en instellingen kunt u tegenwoordig aangeven hoe u de post wilt ontvangen. Dit kan namelijk ook digitaal, per email of digitaal klantportaal. Alle post dat digitaal verstuurd wordt bespaart ruimte in uw ordners en archiefkast. Dat werkt een stuk efficiënter.

Wij wensen u veel succes. En als u papier wilt laten vernietigen, dan kunt u altijd met ons contact opnemen. We helpen u hier graag bij.


Uw archief 100% vertrouwd vernietigd door Brantjes

papiervernietiging-dataloods-tamara

Offerte aanvragen
Vrijblijvende prijsinformatie en specialistisch advies

Laat uw persoonlijke papieren gecertificeerd vernietigen

Wilt u niet zelf uw papier versnipperen? Laat dan uw documenten CA+ gecertificeerd vernietigen door een vernietigingsbedrijf. Lees meer »

4 Reacties op “Hoe persoonlijk papier veilig weggooien voor particulieren?

 1. Geachte heer/mevrouw
  Hartstikke handige website , ik vroeg me alleen af waar gooi je dan de snippers van je documenten in want in de papierbak raakt het zo snel vol en soms is het nog leesbaar.
  Met vriendelijke groet,
  F

  1. Geachte mevrouw,

   Dank voor uw reactie en uw compliment. Goed dat u uw vertrouwelijk papier vernietigt. Als uw snippers nog leesbaar zijn dan heeft u mogelijk een papierversnipperaar die stroken maakt i.p.v. snippers? Op onze andere website kunt u advies vinden voor papierversnipperaars. Het is belangrijk dat uw papierversnipperaar minimaal volgens DIN P-3 vernietigd, dan worden het kleine snippertjes.

   U kunt uw papiersnippers los bewaren in een zak en deze meebrengen naar de openbare papierbak. En vervolgens de zak losschudden in de papierbak. De snippers zullen door de gehele papierbak terecht komen waardoor het vrijwel onmogelijk is om het papier nog te herstellen.

   Ten slotte kunt u uw papier ook laten vernietigen bij een datavernietigingsbedrijf. U kunt ook uw papiersnippers aanbieden voor vertrouwelijke verwerking van het papier.

   Met vriendelijke groet.

 2. Dank voor de info op deze site. Ik heb een paar verhuisdozen met vertrouwelijke documenten die ik wil laten vernietigen door een gespecialiseerd bedrijf. Alleen wil Ik daar bijblijven totdat ik zelf heb gezien dat het echt allemaal is vernietigd. Kan dat?

  1. Beste Richard, dank voor uw vraag. Bij sommige bedrijven kunt u inderdaad zien dat het papier wordt vernietigd. Stel uw vraag bij het desbetreffende datavernietigingsbedrijf om te horen wat de mogelijkheden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *