Wordt vernietigd papier gerecycled?

21 januari 2021 Shares

Home Papier recycling Wordt vernietigd papier gerecycled?

Door Brantjes Data-Vernietiging/ 21 januari 2021 Shares

Wordt vernietigd papier gerecycled?

Wat gebeurt er met papiersnippers na papiervernietiging?

Elke papiersnipper laten wij bij Brantjes Data-Vernietiging 100% recyclen. Vertrouwelijke documenten worden eerst vernietigd in onze industriële shredder. Met als resultaat kleine papiersnippers. Dit materiaal persen wij direct tot grote balen papier. En deze papierbalen worden vervolgens allemaal hoogwaardig gerecycled tot tissuepapier.

In dit artikel leest hoe hoe de papiervernietiging en papierrecycling in z’n werk gaat.

Hoe wordt papier vernietigd?

“Papier wordt vernietigd door het te verbranden”. Dat horen wij mensen wel eens zeggen, maar dat is echt een misverstand. Verbranding van papier zou namelijk regelrechte grondstofvernietiging zijn.

Archiefpapier en andere vertrouwelijk documenten belanden allemaal in een industriële shredder waar het papier versnipperd wordt en dus niet verbrand. Hierdoor wordt de vertrouwelijkheid uit het papier gehaald.

archiefpapier-op-opvoerband-naar-papiervernietiger
Archiefpapier gaat hier onze shredder in voor papiervernietiging.

Het versnipperen van documenten werkt ongeveer zoals met een elektrische papierversnipperaar. Maar in plaats van een set scherpe messen gebruiken wij een industriële shredder met roterende hamers om de documenten te vernietigen.

Papiervernietiging bij Brantjes werkt als volgt:

Het papier wordt met een opvoerband onze shredder in getransporteerd. Waarna het letterlijk stukgeslagen wordt door de hamers. In de papiervernietiger bevindt zich het vertrouwelijk papier afkomstig van verschillende partijen. De documenten van diverse klanten worden hierdoor goed met elkaar gemengd.

balen-persen-met-vernietigd-papier
Versnipperde documenten persen wij direct tot balen.

ca logoHet stof dat vrijkomt tijdens papiervernietiging zuigen we af. En de snippers die klein genoeg vernietigd zijn gaan verder door een fijnmazige zeef. Het formaat papiersnipper voldoet aan de richtlijnen van certificeringsregeling CA+.

De gezeefde snippers persen we vervolgens in balen en stapelen we op in ons magazijn voor uitlevering aan de verwerkende papierindustrie.

Een baal versnipperd papier weegt circa 750 kilogram.

Balen papier met gemengde papiersnippers

De balen met papiersnippers bevatten snippers afkomstig van diverse partijen vertrouwelijk papier. Dit draagt bij aan extra vertrouwelijkheid en zekerheid.

Wat gebeurt er met de papiersnippers?

Versnipperd papier noemen we licht kleurschrijf. Dit papier bestaat voor 100% uit schoon kantoorpapier. En de snippers zijn een uitstekende grondstof voor de productie van hygiënisch papier. Daarom is de tissue industrie een grote afnemer van vernietigd papier in de vorm van snippers.

Vernietigde documenten dienen als basis voor o.a. keukenpapier.

Hoe worden papiersnippers gerecycled?

Balen versnipperd papier worden door de papierfabrikant opgelost in water. Dit noemen we verpulpen. Tijdens het proces wordt het versnipperde papier gezuiverd en gefilterd. Verontreinigingen zoals inkt, plastic (van mapjes) en metalen (van paperclips en nietjes) worden op deze manier verwijderd.

vezelbrei-papierpulp-celstof
Door het verpulpen van het papier ontstaat een vezelbrei.

Wat overblijft is een brei van papiervezels. Ook wel celstof genoemd. De volgende stap is het wit maken van de papiervezels. Door het papier milieuverantwoord te bleken ontstaat er een mooie witte zuivere stof waar tissuepapier van gemaakt wordt. Als het niet noodzakelijk is om wit tissuepapier te maken, maar licht beige, dan is dit nog duurzamer.

De duurzaamste grondstof voor tissuepapier en ander hygiënisch papier is dus oud papier. En dit zijn de voordelen.

Oud papier:

 • vormt de laagste milieubelasting in productie, dus duurzaam;
 • maakt inzet van nieuwe natuurlijke grondstoffen, zoals bomen, overbodig;
 •  is een biologisch afbreekbaar product.

Tissuepapier is een product gemaakt van 100% gerecyclede vezels afkomstig van uw vernietigde papieren.

Is papiervernietiging ecologisch verantwoord?

Aan het recyclen van oud papier zit wel een keerzijde. Bij het recyclingproces is namelijk veel energie nodig. De industriële machines vragen stroom en tijdens het reinigingsproces wordt water gebruikt.

Maar de papierfabrikanten streven altijd naar zuinige omgang van de energie. Uiteraard voor milieudoeleinden, maar ook voor economische doeleinden. Anders zou de recycling van versnipperd papier geen bestaansrecht hebben.

versnipperd-papier-gerecycled-tot-tissue-papier
Papiersnippers worden gerecycled tot tissue papier.

Waarom wordt tissuepapier gemaakt van versnipperd papier?

Voor het maken van toiletpapier, keukenpapier en ander hygiënisch papier willen we zo min mogelijk gebruik maken van nieuwe grondstoffen. Dit specifieke papier wordt namelijk eenmalig gebruikt. Daarom wordt er hoofdzakelijk oudpapier gebruikt voor het produceren van tissuepapier.

“Papiersnippers zijn zeer geschikt voor de fabricage van tissue.”

Jeroen de Vries, Price & Pierce Fiber.

Maar waarom papiersnippers en geen oude kranten of folderpapier?

price-and-pierce-logo“Versnipperd kantoorpapier noemen we in de branche: kleurschrijf. En juist dit papier is zeer geschikt voor het maken van tissuepapier”, zegt Jeroen de Vries van firma Price & Pierce Fiber. “De snippers zijn van goede kwaliteit en dienen als een uitstekende basis voor mooi, wit en kwaliteitsvol hygiëne papier. Naast tissuepapier worden papiersnippers ook gebruikt voor de fabricage van print- en schrijfpapier.”

Vrijwel alle fabrikanten van tissue gebruiken kleurschrijf papier als grondstof. Waaronder SCA Tissue en WEPA.

Deze fabrikanten maken onder andere:

 • Toiletpapier
 • Keukenpapier
 • Tissues
 • Zakdoekjes
 • Luiers
 • Artikelen voor vrouwelijke verzorging
 • Medisch hygiëne papier
 • Dispenser papier

Wilt u uw papier duurzaam laten vernietigen?

Bij ons kunt u terecht voor gecertificeerde papiervernietiging inclusief hoogwaardige papierrecycling. Dat is veilig, betrouwbaar en verantwoord. We nemen graag uw vragen en eventuele opdracht met u door.

Brantjes-Data-Vernietiging

Neem geheel vrijblijvend contact op met ons. We helpen u graag met de vernietiging van uw vertrouwelijke papieren documenten.

Bel direct: 023 – 532 1960

Offerte Aanvragen

Vrijblijvende prijsinformatie & advies

Door Brantjes Data-Vernietiging/ 21 januari 2021 Shares

1 Reacties op “Wordt vernietigd papier gerecycled?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *